Iluminatul exterior este o parte integrantă a oricărei locuințe și devine din ce în ce mai popular în căminele oamenilor, nu doar pentru atmosfera frumoasă în aer liber pe care o creează, ci și pentru siguranța pe care o oferă.

    De la corpul de iluminat exterior care te întâmpină la intrarea în casa, la modernele corpuri de iluminat grădina care te ghidează spre alei sau curtea din spate, iluminatul exterior poate ajută la punerea în evidență a tuturor zonelor exterioare din jurul casei. 

Venim în ajutorul tău cu câteva recomandări pentru iluminatul exterior și de ce anume să ții cont:

    Moduri de iluminat exterior

    De la răsărit până la asfințit, iluminatul exterior este arma secreta a grădinii tale. O lumina bine poziționată poate să iți concentreze atenția asupra unui arbore (și să iți distragă atenția de la zona în care depozitezi
containerele pentru gunoi). Luminile așezate strategic vor face gradina să para mai mare, mai primitoare și mai frumoasa, iar strălucirea luminilor te va întâmpina mereu.

    Corpurile de iluminat strategic amplasate vor asigura o ambianță caldă, precum și suficientă lumină pentru a lua cina în aer liber. Iluminatul exterior oferă în același timp și siguranță pentru atunci când vrei să mergi în zonele întunecate ale curții.

Exista cinci tipuri principale de iluminat exterior și anume: decorativ, de perete, pentru securitate, de peisaj și portabil. Noi vom vorbi despre două tipuri: decorativ și de perete;

    Iluminatul exterior decorativ nu este destinat doar pentru serile pe care vrei să le petreci în grădină. În ultima vreme, datorită unui val de materiale și tehnologii avansate, totul de la vechiul felinar de la intrare până la ghirlandele luminoase arată mai bine ca oricând și adaugă stil curții tale pe care o și protejează în același timp.

    Iluminatul exterior de perete este poate cel mai popular. Aceste lămpi moderne de perete în aer liber însoțesc ușile și pot fi instalate oriunde pe perete. Unele furnizează lumină ambientala, altele lumină mai bine direcționată; există cu siguranță o gama larga de opțiuni care se pot integra în grădină ta.

    Iluminatul curții sau de peisaj este cel care va face curtea ta să treacă de la banal la wow, însă realizarea unui plan de iluminat pentru întreaga curte poate fi un proiect intimidant.
Ca multe lucruri din viață, mai puțin poate fi mai mult- acesta este cazul și atunci când vine vorba de iluminatul de peisaj. Instinctul tău ar putea să lumineze totul: fiecare detaliu, fiecare copac, fiecare colț.
    Ceea ce face un spațiu să fie special pe timpul nopții este jocul de lumina și întuneric, prin care se evidentieaza anumite caracteristici pe care nu le poți vedea pe timpul zilei și prin crearea unui contrast de umbre, te poți folosi de formele și plantele din curtea ta pentru a reda intrigi spațiului bine luminat, în care vei dori să iți petreci cât mai mult timp.

    Ce să pui în lumina?
    Trebuie să te gândești ce trebuie să pui în lumina și ce trebuie lăsat în întuneric.Identifică caracteristicile din curtea ta care iți plac- poate este un copac foarte impunător iar prin evidențierea lui cu lumină îl vei scoate în evidență și pe timpul nopții.
    Adaugă puțină dramă zonelor care nu ies în evidență pe timpul zilei, de exemplu un zid simplu din piatră poate avea o altă personalitate noaptea, atunci când este scăldat într-un joc de lumină și umbră.
De asemenea, trebuie să te gândești și la funcționalitate.Treptele sau o alee trebuie să fie bine iluminată pentru a te asigura că te poți deplasa noaptea prin curte fară să te rănești.

    Iluminarea aleilor
    Pare destul de simplu, dar se poate da greș cu ușurință. Gândește-te de câte lumini ai nevoie. Oamenii folosesc adesea prea multe, creând un spațiu mult prea luminat ce poate da un aspect îngrămădit.
Acum că ai cunoscut principiile de bază, este important să reții că este mai bine să consulți un profesionist atunci când stabilești planul de amenajare a teritoriului, astfel încât, să te asiguri că lucrezi cu tensiunea corectă pentru transformator sau alte detalii importante de acest gen.

Cheia este să acorzi timpul necesar fiecărui detaliu. Începi cu pași mici și dezvolți proiectul treptat. Un spațiu prea luminat poate fi la fel de inutilizabil sau de incomod ca unul complet întunecat. Există un milion de modalități de a lumina peisajul, dar partea distractivă este să creezi un aspect unic care să îți reflecte gusturile personale și stilul de viață.